KUNZEA

Eksem, hudsprickor, torr hårbotten eller andra hudproblem?


Från busken Kunzea Ambigua som växer på Tasmanien, utvinns olja som visat sig ha effektiva egenskaper vid hudproblem. Den är naturligt bakterie- och svampdödande och framställs på ett miljövänligt sätt genom destillation med vattenånga.

Jumpmatildas testperson som under flera år besvärats utav eksem har provat det mesta. Bl.a. ett 20-tal krämer och oljor, samt alternativa behandlingar som zonterapi och homeopati. En remiss till en hudspecialist resulterade i kortisonkrämer, som trots tillfällig lindring utav eksemen inte kändes som något långsiktigt alternativ. Det enda som visat sig vara effektivt, och det redan efter några dagars användning är Kunzeaolja. Den koncentrerade eteriska oljan kan med fördel spädas med annan vegetabilisk olja utan att tappa i effektivitet, därför räcker en 10ml flaska länge.

 


SAMARBETE ÖGA-HJÄRNA

År av pluggande för att lära sig stava rätt? Hmm...

 

 


DETOX FÖR VÅRA JORDAR

Vad tänker du på när du hör ordet mask? Är den första bild som dyker upp slemmiga äckliga daggmaskar på regnvåt asfalt så är det kanske dags att uppdatera dina kunskaper om djuret som gör underverk med våra jordar.

Det finns mer än 15000 arter av maskar, och deras betydelse har studerats i hundratals år (ett forskningsområde känt som vermiculture). 1881 skrev DaggmaskCharles Darwin ”Det är nog inte många andra djur i världshistorien som spelat en så stor roll som dessa lågt stående varelser”.
Daggmasken som helt saknar tänder suger i sig jord och växtrester. Alla sjukdomsalstrande organismer försvinner i maskens matsmältningssystem, medan de goda bakterierna istället ökar tusenfalt. Maskens avföring är inte vattenlöslig, detta innebär att all näring behålls till dess att växterna kan utnyttja den. All bördig jord har passerat genom en daggmask, och genom att krypa genom jorden tillverkar masken även ventilationsgångar, så att luft kan strömma igenom den.

Efter Tjernobylkatastrofen användes daggmaskar för att absorbera de tungmetaller och det gift som fanns i jorden. Maskarna åt den giftiga jorden, men kunde via porerna göra sig av med det på ett sätt som gjorde det omöjligt för växtligheten att ta upp giftet. På detta sätt kunde man få fram grödor som var fria från radioaktivt material.
Så nästa gång det regnar och daggmaskar ligger i drivor längsmed vägen, fascineras utav vad dessa varelser uträttar i det tysta, under våra fötter.

Källa: WELEDA Magazine. demeter.nu Biodynamisk.se


VÄDERHÄXOR LEGITIMERAS?

Så har även de belästa herrarna och damerna vid Harvard University konstaterat något som väderhäxor och krämptomtar känt av i århundraden, nämligen att väder och vind påverkar vår kropp och hur vi mår. I en studie på över 7000 personer framgår att varmt väder, liksom lågtryck och luftföroreningar, är vanliga orsakerna då det gäller uppkomst av huvudvärk. I den sju år långa studien jämförde teamet personer som sökt läkarhjälp för huvudvärk, med nivån av luftföroreningar samt den vid tidpunkten rådande vädersituationen, och ett klart samband mellan fysisk smärta och bl.a. lågtryck har alltså kunnat fastställas. Läs mer här

Källa: Harvard University


GOJI  (Lycium Barbarum)

Gojibär har konsumerats sedan urminnes tider i Asien för att uppnå god hälsa, välmående och livskraft. Historierna kring bäret är många och det har ett flertal namn, bl.a. Wolfberry, Lyciumbär och The Happy Berry.

I traditionell kinesisk medicin har man använt Gojibär i över 5000 år, bl.a. mot lever-, njur-, ögon- och lungåkommor. Bäret är extremt rikt på antioxidanter som skyddar kroppen från fria radikaler. En av antioxidanterna är C-vitamin, goji innehåller mer av detta än apelsiner gör per viktenhet, även mer betakaroten än morötter.

Gojibär säljs i Sverige torkade eller som juice. Bären lyser intensivt röda av olika karotener och både smak och utseende liknar något russin. Traditionellt används de inom kinesisk läkekonst, men på senare tid har bären blivit populära som livsmedel, där de ofta räknas in bland superfrukterna.

Innehållet nyttiga näringsämnen är stort. Till största delen finns zeaxanthin och betakaroten medan lutein och lykopen finns i mindre mängder. I en publicerad mätning hittades 200 mg zeaxanthin medan en annan fick det till 25 mg. Redan 25 mg är en hög nivå medan 200 mg är mycket högt. Zeaxanthin använder kroppen bl.a. i ögat, och det är det ämne som gör gula fläcken just gul. Goji innehåller även karotener, C-vitamin, och spårämnena zink och selen, som tros vara bra för synen och ögat.

Mer nyttigt i goji
Bären innehåller också polysackarider som kan vara bra för hälsan genom att bl.a. verka prebiotiskt. Ämnet beta-sitosterol, som liknar kolesterol i strukturen och därför kan minska nivåerna av kolesterol i blodet, återfinns också. Några moderna studier finns emellertid inte av dessa ämnen i goji som pekar på någon medicinsk verkan.
Kalcium 112 mg
Järn 9 mg
Zink 2 mg
Selen 50 mikrogram
B2-vitamin 1,3 mg
C-vitamin 29 mg - 148 mg

Innehåll per 100 g torkade bär

Källa: nyfikenvital, bodystore, superfruit.se


MATTIPS TILL ALLA KLOKA UGGLOR

Tillhör du de som tycker att en middag ska bestå utav antingen potatis, pasta eller ris, och att nymodernheter som bulgur, quinoa och couscous är ren fågelmat? I sånt fall kommer här ett tips på ännu en ovanlighet, nämligen kamutvete.

Utseendemässigt är kornen lite rundare och lite större än ris. Konsistensen är fast men lättuggad, smaken mild, något sötaktig och helt underbar. Ett gott och nyttigt alternativ till just ris, potatis och pasta. Kamut kommer ursprungligen från Egypten, och odlades runt Nilen, Eufrat och Tigris. 1949 hittades några korn i en flertusenårig grav i pyramiderna, sedan dess har man bland annat i nordamerika odlat detta urvete. Namnet är ett gammalt egyptiskt ord för vete.

:


MASSAGEKROK FRÅN GARAGET

För långa pass framför datorn är en av bovarna då det gäller spänningar och värk i rygg och nacke. Många får håll bland annat bakom skuldrorna, och är man inte en akrobat kan det vara svårt att komma åt och massera där själv. Men det finns enkla hjälpmedel, och ett av de billigaste tillverkar du själv med hjälp av lite prylar som du kanske redan har i garaget eller i pryllådan (annars finns krokarna på bl.a. byggvaruhus). Följ bara jumpmatildas enkla anvisning nedan och på tio minuter har du en effektiv och lättanvänd "extraarm" som kommer åt där du inte gör det.

:


AYUR VEDA - INDISK HÄLSOTÄNK
Enligt denna flertusenåriga lära, som betyder "kunskap om livet", är varje människa antingen vata, pitta eller kapha, eller en blandning av dessa kroppstyper. När detta är konstaterat kan man balansera sin kropp och sina sinnen med hjälp av bl.a. kosten och ändrade rutiner. Inom ayurveda behandlar man både kropp och själ, man vill nå roten på problemet och det förebyggande och problemlösande ligger därför i fokus. Man säger att det patienten vet är viktigare än vad läkaren vet, patientens insikter är vad lösningen ska byggas på.
 
typiskt för:
VATA (rymd och luft) PITTA (eld och vatten) KAPHA (vatten och jord)
-smal, slank
-oregelbunden hunger
-ytlig sömn
-lättlärd/glömmer snabbt
-lätt för att oroa sig, velig
-konstnärlig och kreativ
-oförutsägbar
-svårt att avsluta projekt
-normal kroppsbyggnad
-företagsam, vinnartyp
-skarpt intellekt
-stark hunger
-stressig, aldrig nöjd
-ogillar varmt väder
-god talare
-arbetsnarkoman
-solid kroppsbyggnad
-stark och uthållig
-lugn personlighet
-gott minne, diplomat
-låg hungernivå
-tar god tid på sig
-strukturerad
-samlare, introvert

:


ALUMINIUM UNDER ARMARNA
Skriverierna har varit många då det gäller aluminiumföreningar i deodoranter. Vissa hävdar att substanserna är farliga och kan orsaka bland annat bröstcancer och Alzheimers, andra studier påvisar inga som helst samband.

Aluminium klorhydrat är en av många kemikalier som ingår i deodoranter och antiperspiranter. Ämnet har en sammandragande effekt på våra hudporer, de blockerar helt enkelt svettporerna under armarna så att svetten inte kommer ut. Just armhålan är en av kroppens utsöndringszoner för de gifter vi har i kroppen, förhindrar vi att svetten kommer ut så kommer heller inte gifterna ut.

1916 introducerades den ursprungliga antiperspiranten som bestod av 25 % aluminiumklorid. Lösningen var så effektiv att den bara behövde appliceras varannan eller var tredje dag. Myntets baksida (om vi bortser från hälsoaspekten och senare års forskning) var att lösningen irriterade huden och skadade kläderna.
Deodoranter innehåller många olika substanser. Vår dagliga användning av deon, ibland även direkt efter rakning då det blivit små små sår under armarna, ökar naturligtvis risken för att dessa substanser tränger in i vår kropp. Man har hittat aluminium i mänsklig bröstvävnad, och även om man inte har sett samband mellan användning av deodorant och bröstcancer så skadar det inte att vara förutseende, speciellt nu när en mängd alternativ dykt upp på marknaden.


Aluminiumfria deodoranter ökar i antal, detta på grund utav större efterfrågan. Effekten är oftast inte sådan vi är van vid från de gamla deodoranterna, just på grund utav att aluminium inte ingår. Svettporerna blockeras inte lika effektivt och man får vara beredd på att mysiga svettfläckar dyker upp under armarna. De ämnen som förhindrar själva svettlukten har det varit enklare att få fram i de nya deodoranterna, så man behöver inte stinka. Men var beredd på att prova dig fram, människor reagerar olika och det finns många aluminiumfria alternativ på marknaden, thaistenar såväl som traditionell roll-on.

:


BRÄNNÄSSLA - ÄNGENS MULTIVITAMIN

Knaprar du varje morgon piller för att bli piggare, friskare och gladare? Vad sägs om ett helt naturligt kosttillskott, fullt med nyttigheter, och som dessutom är gratis. Gamla hederliga brännässlan innehåller ett 70-tal vitala ämnen, med det imponerande innehållet borde den förflyttats från den oglamorösa ogräsgruppen till överst på prispallen för länge sedan. Nässlan är en dold vitaminskatt i våra marker, eller vad sägs om följande innehåll:

Klorofyll, kiselsyra, järn, kalcium, folsyra, selen, magnesium, myrsyra, serotonin, mangan, krom, glykosider, provitamin A, aminosyror, proteiner, fosfor, bioflavonider, kalium, karoten, K-vitamin, koppar, C-vitamin samt B-vitaminer i lättupptagliga former. Dessutom samverkar alla dessa ämnen så bra att synergieffekt bildas, det betyder att ämnena fungerar bättre och effektivare med hjälp av varandra än om de tagits var för sig, även helt nya egenskaper uppstår tack vare ämnenas samverkan. Växten är speciellt rik på C-vitamin och klorofyll. Klorofyll ger bra blodvärde, underlättar kroppens avgiftning och stimulerar omsättningen av nässlans naturligt rika järninnehåll.

Användning
Blad, stam, blomfrön och rot, alla delar av nässlan har genom tiderna används för sitt speciella ändamål. Förr blev man piskad med nässlor för att bli av med gikt och reumatism, metoden användes också som behandling av mentalsjuka. Man gjorde fint tyg (nättelduk) av stammen, rötterna blandades med alkohol blev en tinktur som skulle sätta fart på hårväxten, och blomfröna nedrörda i honung sades ha en hälsofrämjande effekt. Nu för tiden har utvärtes behandling till stor del bytts mot invärtes. Pulver och te är de vanligaste nässelprodukter, där finns också de flesta näringsämnen bevarade. Nässlan stimulerar hår, hud och naglar, blodcirkulation, mjälte och mag-/tarmkanal. Innehållet av antihistaminer och svavel gör den effektiv till torr, känslig eksemhud med allergiska utslag. Nässlan normaliserar sköldkörtelfunktionen samt körtelns storleken, motverkar åderförkalkning, rengör bindväv (och ökar på så vis rörligheten), förebygger stenbildning i njurarna, sänker blodsockerhalt och blodtryck. Växten har också en mycket blodrenande effekt och är basgörande/ avsyrande. Tack vare myrsyran har den också en infektionshämmande effekt. Nässelvatten gör håret glansigt, är bra som ansiktsvatten, och är dessutom rena vitamininjektionen för dina växter, tveklöst den naturligaste blomsternäringen.

Giftet
Vill man undvika att bränna sig på nässlorna använder man enklast handskar, alternativet för den djärve är att plocka dom underifrån, då brännhåren endast finns på ovansidan av bladen. När du kommer i kontakt med dessa sylvassa små hår bryts dom av och tränger in i huden. Brännhåren är fyllda med ett "gift" bestående av acetylkolin och histamin, det är detta som framkallar en reaktion i såret, det börjar svida. Om man bränt sig på nässlor är den bästa boten att dela stammen på växten och stryka på den vätska som finns däri på brännområdet, ganska snart försvinner den brännande känslan. Djuren äter inte nässlor p.g.a. giftet, förutom eventuellt sniglar och andra småkryp. Hö på nässlor är däremot tack vare sitt näringsinnehåll ett utomordentligt boskapsfoder. Förr var man mån om att ta tillvara på detta och man kunde skörda nässlor upp till tre gånger varje sommaren. Om kor får nässelfoder ökar mjölk- och gräddproduktionen, smöret blir vitaminrikt och får gul färg.

Beredning
Tyvärr tar nässlan åt sig nitrat på kväverika platser, exempelvis nära ladugårdar, därför ska man inte plocka dem till föda där. Naturligtvis inte heller i närhet utav trafikerade vägar eller i besprutade områden. Vill man behålla maximal näring i nässlorna torkar man dem. Antingen genom att repa av bladen och breda ut dem på exempelvis tidningspapper eller tygduk, eller så hänger man upp knippen av nässlor på tork i snören, på en torr helst mörk plats. De torkade nässelbladen förvaras i burkar där inte ljus eller fukt kommer åt dem. De kan ätas som de är, blandas i kall eller varm mat eller användas som te. Man kan även köra de torkade bladen i en mixer så att man får ett fint nässelpulver, det kan man kan strö på fil, använda i grytor, smoothies, eller röra ut i vatten/juice och dricka. Torkat nässelpulver är kraftigt basgörande och blodrenande, det innebär att det löser upp och driver ut överflödig urinsyra, mjölksyra och fosforsyra ur försurade kroppar. Detta ger positiv effekt vid eksem, kroniska hudutslag, ödem, bristningar, kramper, njurinflammation och reumatiska besvär. Nässlan anses även vara blodstillande vid åtkommande näsblod och vid blödningar av mag- och tarmsår.

Recept på hur man tillreder soppor, hårvatten, te mm. finns i överflöd på nätet. Som med mycket annat kan tilläggas att upphettning förstör vissa näringsämnen, bl.a. C-vitamin, så vill man ha maximalt näringsintag bör man satsa på torkade nässlor.

:


DAMMSUG KROPPEN - KOPPNING
Hur ofta dammsuger du din bostad och gör dig av med damm och smuts? antagligen oftare än du rensar din kropp på slaggprodukter. Då kan man ju fråga sig om bostaden verkligen är viktigare än ens egen kropp, eller för den delen om för frekventa utrensningar och kurer är bra. Hur som helst, en metod för att rensa sin kropp från slaggprodukter kallas koppning. Mycket förenklat är effekten densamma som om man sätter dammsugarslangen mot huden, slangen fastnar och när man tar bort den efterlämnar den ett rött blodfyllt märke.

Inom traditionell kinesisk medicin (TKM) använder man denna vakuummetod för att stimulera akupunkturpunkter. Man tar då örtblad eller bomull som doppats i sprit, lägger ner detta i glaskoppor och bränner materialet. Koppen sätter man på huden, vanligtvis ryggen, och utav förbränningen som uppstår bildas ett vakuum i koppen som gör att huden sugs uppåt. Muskelmassan och bindväven under huden påverkas då blod sugs ut i bindväven. Kroppen märker att allt inte är som det brukar i området och vårt immunförsvar startar en reningsprocess (lymfdränage) för att bli av med bland annat toxiska medel, bakterier och virus. Processen gör även så att produktion utav olika läkande hormoner ökar, för att balansera systemet.

Olika stora koppar används beroende på var på kroppen de ska placeras, och beroende på vad som ska behandlas. Inom TKM används koppning som ett komplement till övrig behandling, bl.a. för att stoppa begynnande förkylning, lindra ryggbesvär, sträckningar och acne, samt för att bli av med allmän stagnation i kroppen. Man kan också röra koppen fram och tillbaka, då används olja eller crème på huden. Den här metoden kallas för "moving cup" och liknar bindvävsmassage. Effektivt mot bl.a. värk i bäcken och länd, reumatisk värk, samt även ett bra sätt att fräscha upp huden i ansiktet på.

Källa: cuppingmassage.com,  akupunktur.se, alternativmedicin.se:


ONT SKALL MED ONT FÖRDRIVAS

Ibland känns gamla talesätt förlegade, ibland träffar dom mitt-i-prick. Googlar du på spikmatta så märker du snart att ett antal svenska företag har blåst nytt liv i en flertusenårig tradition, fakirens sovunderlag har fått en modern touch.

Spikmattan är en gammal uppfinning med rötter i Indien. Yogis har i tusentals år använt mattan för att lösa fysiska och psykiska blockeringar. På 80-talet började ryska forskare använda dessa spikmattor inom sjukvården, med över förväntan gott resultat. Inflammation och stress minskade, immunförsvar stärktes och ny vävnad byggdes upp. Många patienter kunde helt sluta med sina mediciner efter att dom fått behandling på denna till synes fientliga bädd.

Till alla som skakar på huvudet och tänker puckon kan jag tala om att man varken blir spetsad eller sönderstucken, (plast)spikens spets är trubbig och går inte igenom huden. Vad som händer är att spikarnas tryck mot ryggen ökar produktionen av endorfin och oxytocin. Endorfiner är en kroppsegen drog som frigörs när man t.ex. tränar. Oxytocinet är kroppens lugn-och-ro hormon. Då kroppen frigör dessa hormoner blir man avslappnad och man känner mindre smärta. När nivån av oxytocin höjs sjunker nivån av stresshormon i din kropp. Oxytocinet gör oss sociala, förbättrar vårt arbetsminne och självläkningen i kroppen. Trasiga och slitna vävnader lagas och nya celler växer till där det behövs. Andra fördelar är att smärttröskeln höjs, blodtrycket sjunker och oro och ångest dämpas. Blödarsjuka och personer som behandlas med blodförtunnande medel, samt de med ryggeksem och psoriasis avråds från att ligga på mattan.

Källa: spikmattan.com,  shaktimattan.se:


HÅRGELÉ FRÅN SKAFFERIET

Slut på stylingprodukter för håret? eller känner du starkt att en detoxkur för ditt burr är precis vad du behöver? Gå då in i köket och plocka fram din honungsburk, blanda en klick honung med lika mycket aloe vera gel och du har en giftfri hårgelé.
Ett annat tips från just skafferiet är att använda raps- eller olivolja för att ta bort vattenfast mascara. Naturligt, billigt och något som alltid finns hemma, till skillnad från mascara remover.

Källa:


 

DOLDIS I VITAMINDJUNGELN
Brist på B12 (kobalamin) är troligtvis inte det första du eller din doktor tänker på om du söker för yrsel, stickningar i händer och fötter, och tycker att minnet inte är som det varit. Ändå är dessa symptom vanliga vid just B12 brist. Vitaminen är vattenlöslig, det som inte används av kroppen kissar man alltså ut. Den förbättrar minnet, ökar koncentrationsförmågan, stärker nervsystemet samt förnyar röda blodkroppar och motverkar därigenom blodbrist (anemi).

Varför drabbas man av B12 brist?
Det beror vanligtvis på problem med tarmen som gör att den inte kan ta upp tillräcklig mängd B12 från kosten. Men brist på detta ämne kan även bero på bl.a. kosthållning och ålder. B12 saknas nästan helt i vegetariska födoämnen, därför är det viktigt för vegetarianer att få i sig extra tillskott. Utöver denna grupp är vitamintillskott även viktigt för äldre och kvinnor i fertil ålder.

Källa: netdoktorn.se


VÅRDA DINA NÄSHÅR ÖMT
och här har jag inte trimmern i tankarna, utan nässköljen. Att se till så att näsan är ren och fräsch borde vara lika självklart som att borsta tänderna, speciellt med tanke på de avgaser, baciller och pollenpartiklar vi andas in dagligen.

 Att skölja näsan med saltlösning är en klassisk yogametod, men även en gammal beprövad huskur mot förkylning. Speciella kannor för detta ändamål fanns redan vid 1900-talets början att köpa. Idag rekommenderar många läkare denna effektiva och biverkningsfria metod istället för nässpray. Nässköljning förebygger och lindrar även luftvägsallergier, astma bihåleinflammation och snarkning. I torr inomhusmiljö torkas slemhinnorna lätt ut, sköljning återställer slemhinnornas naturliga fuktighet och dämpar svullnader. I och med att sköljningen stimulerar och spänner av området kring ögon och panna så kan även spänningshuvudvärk lindras, och syn och lukt förbättras. På ytan av näsans, bihålornas, luftrörets och bronkernas slemhinnor, sitter små mikroskopiska flimmerhår. Deras funktion är att hålla luftvägar och bihålor rena genom att ”sopa” ut slem och smuts. Nässköljning aktiverar flimmerhåren så att slem med damm, pollen, virus och bakterier effektivt transporteras ut. På detta sätt hålls luftvägarnas eget renings- och försvarssystem i god form.
 

Saltlösningen blandar du till enligt följande:
0,9% saltvatten, samma salthalt som kroppens egna celler har, får du om du rör ut en tesked salt i en halvliter vatten. Det skall vara vanligt salt, inget örtsalt eller seltin, helst också utan jod och klumpförebyggande medel. Börja med lite hett kranvattnet så att saltet löser sig,  fyll sedan på med kallt tills du har rätt mängd och rätt ljumma temperatur. För mycket salt kommer garanterat väcka gamla minnen av saltvattenskallsupar till liv, och i värsta fall avskräcka dig, så dosera rätt, blandningen ska inte medföra sveda.

Källa: vitaviva.com, yoga.se


STANNA UPP, RENSA OCH FÖRENKLA
Livet snurrar på allt fortare och fortare. Vi ska på dygnets 24 timmar hinna med fler saker, vi ska jobba mer för att kunna vara lediga mer, och för att tjäna mer pengar... som i sin tur gör att vi kan handla, konsumera, kassera och på nytt handla ännu mer. Shopping är vår tids nya religion läste jag igår, och visst stämmer det. Istället för att som förr på söndagarna samlas i byns kyrka, och tillsammans med andra tänka över våra hyss, så vallfärdar vi likt pilgrimer till IKEA-varuhus och gallerior, för att stilla vårt habegär och nyhetsbehov för en kort stund. Men behövs egentligen den där sjunde mobilen, 38e toppen eller hundrade tekoppen? Grejer som visserligen känns fräcka ett tag, men snabbare än du hinner stava till u-t-t-r-å-k-a-d förpassats till något skåp. Prästen Olle Carlsson skriver i sin bok Kristendom för Ateister följande, "det sägs att barn på 30-talet hade i genomsnitt fem leksaker, dagens barn har mer än 500". Detta säger ju lite om utvecklingen, det är tveksamt om alla dessa leksaker verkligen gör dagens barn gladare, mer troligt är att överflödet skapar förvirring och samtidigt från en tidig ålder snärjer barnen i shopping-religionen.

Konsumtionen är oproportionerlig och det vi samlar på oss ställer till problem. Det blir helt enkelt för mycket av allt, både i våra huvuden och i våra hem, till slut når vi en gräns för vad vi klarar av. Gör dig själv en tjänst och börja rensa i bråtet i tid, rensa bland åtaganden och prioritera det du tycker är viktigt, rensa i telefonboken och stryk dom du ändå inte har någon kontakt med. Gå igenom pappershögen som växer sig större och större och släng det som inte är viktigt. Kläder som bara samlar damm gör bättre nytta i någon annans garderob, och irriterande prylar som tar plats i skåp och lådor kan du ju faktiskt skänka bort eller sälja. För många prylar stjäl vår uppmärksamhet och energi, och även om det är kul att gå runt i affärer och kika så finns det ju faktiskt andra saker man kan göra, att shoppa blir ibland en alltför enkel lösning.


HUR MÅNGA GRÖNA VÄXTER SOVER DU MED?
Visste du att en rad vanliga krukväxter reducerar gifthalterna i vår inomhusluft? Gifter som t ex formaldehyd, bensen, trikloretylen, koloxid och kvävedioxid är rena smörgåsbordet för växterna.
Våra gröna vänner förbättrar också luftfuktigheten, och ju fler växter desto bättre. Även damminnehållet i luften du andas kan minska där du har växter placerade, detta på grund utav att damm samlas på växterna samt binds till dom tack vare den höjda luftfuktigheten.

Som kronan på verket höjer levande växter stämningen, ger dig energi, gör rummen mer hemtrevliga och du blir faktiskt mindre stressad den tid du pysslar om dina krukväxter. I topp på NASAs luftrensarlista ligger plantor som ampellilja,murgröna, bananplanta, fikusar, bergpalm och fredskalla.

Källa: Blomsterfrämjandet


LE, SKRATTA OCH GÖR DET SOM GÖR DIG GLAD
Är det Benny Hill, gyttjebrottning eller Quickstep som får dig på bra humör, vad det än är se till att inte missa eller lågprioritera tillfällena som får dig att skratta och må bra. Skratt sätter fart på många inre organ, det hjälper vid stress, stärker immunförsvaret och får hjärnan att producera endorfiner så att smärta lindras, skratt gör oss helt enkelt friskare. Barn skrattar runt 400 gånger per dag, vuxna bara 25, detta om något är ett starkt argument för att ta fram barnet i dig lite oftare och bara ha kul.

Inget är så smittsamt som skratt och leenden, flera meters avstånd hjälper inte, till och med genom TV-rutan når skrattbacillerna dig. Du kan lura dig själv en grå och deppig dag genom att dra upp mungiporna, hjärnan tolkar detta som om du vore glad och du känner dig gladare. Så varför inte lura på andra denna känsla också? varför ska ett leende bara komma spontant när man är två år gammal eller när man är full? Nä, ut och le åt folk du möter och strunta i om DU tror att DOM tror att du är tokig, för ska vi vara ärliga så är det i ens egen hjärna inbillningen sitter, inte i mottagarens. Ser du någon som ler mot dig tolkar du ju detta i de flesta fall positivt, inte som om personen i fråga har en skruv lös.

Källa: Tidningen Hälsa nr 1 - 2006. Reumatiker.se.


GRÖNT TE innehåller många antioxidanter och anses bota och förebygga allehanda krämpor. Teet görs av samma tebuske som svart te, skillnaden är att de gröna bladen torkas obehandlade, utan att gå igenom någon jäsningsprocess. Detta ger det en lättare smak, ljusgrön färg och även högre halt av vitamin C. Det gröna teet innehåller dessutom mer fluor och B-vitaminer än det svarta.

Ju längre ett te drar desto mer garvsyra frigörs, detta ämne gör teet beskt. Grönt te innehåller mer garvsyra än svart och bör inte dra längre än två minuter. Vattnet ska inte heller vara kokhett när du häller det över tebladen, utan runt 80-85 grader.

Koffeinhalt i olika drycker:
Grönt te 8-30mg/kopp
Svart te 25-110mg/kopp
Kaffe 100-135mg/kopp

Te är efter vatten den dryck som konsumeras mest världen över. Ordet te kommer från kinesiskan och finns idag i nästan alla världens språk. I de länder där te blev introducerat via sjöfarare är beteckningen te, tea (eng), thé (fr) eller tè (ita). I de länder där drycken spreds landvägen står beteckningen närmare tschai, det kinesiska ordet för te. Tschai är därför den variant som används inom de indiska, arabiska och slaviska språkområdena.

Källa: Harvard Women´s Health Watch, nr2 2004. Primavi.se. TE - Viola von Wachendorf


VITLÖK
har i årtusenden använts för att stärka immunförsvaret och bekämpa bakterier, virus, parasiter och svamp. Arbetarna vid Cheops-pyramiden för 5000 år sedan fick vitlök för att hålla sig friska, och Louis Pasteur påvisade 1858 vitlökens antibakteriella egenskaper. Vitlök sänker kolesterolet, skyddar kroppen mot cancer och dödar magsårsbakterien, Helicobacter pylori.

Tidigare ansågs rå vitlök vara nyttigare än tillagad eftersom man trodde att de positiva egenskaperna förstördes vid uppvärmning. Nya forskningsresultat visar att upphettning bidrar till att de ämnen som motverkar blodproppsbildning lättare bildas. Däremot försvinner vitlökens bakteriedödande egenskaper vid upphettning. En kombination av både rå och tillagad vitlök i matlagning är därför det bästa tipset. Vitlökens doft kommer från svavelhaltiga eteriska oljor. Vitlök innehåller dessutom både zink och selen.

Även de goda egenskaperna hos
BLÅBÄR upptäcktes tidigt. Bäret kommer ursprungligen från Nordamerika och indianerna har där använt det i medicinskt syfte i hundratals år.

Blåbär är antioxidanternas okrönte kung, en portion innehåller lika mycket antioxidanter som fem portioner broccoli, äpplen och morötter. Bäret stärker blodkärlen och förbättrar blodcirkulationen, detta är anledningen till att blåbär kan förbättra synen, skydda mot demens och hjärt-kärlsjukdomar. Under andra världskriget förbättrades mörkerseendet väsentligt för de stridspiloter som fick blåbär. Vill man åt det hälsosamma i bären skall de ätas färska.

Källa: Så Stärker du ditt Immunförsvar, Charlotte Haigh. Näringsmedicinsk Tidskrift. sund.nu


FÄRGPSYKOLOGI

Källa: malare.nu.Symbollexikon Hans Biedermann, nationalflagg.se


PROBIOTIKA - (mjölk)syrade grönsaker

Surdeg och surströmming har kanske inte den bästa klangen i människors öron, och surkål ligger inte heller på någon tio-i-topp lista här i Sverige. Prefixet SUR när det gäller mat är helt enkelt inte lockande. Så byt ut sur mot GLAD, gör din mage och kropp en tjänst och börja ät dessa hälsoprodukter. Förr i tiden, när man inte hade kylskåp, syrade man grönsaker för att få dom att hålla längre. Med kylskåpet blev denna metod mindre vanlig. Trots detta är syrade grönsaker fortfarande vanliga på många ställen i världen. I Asien syrar man även fisk och frukt, i Ryssland är surdeg vanligt, och vad vore Tyskland utan surkål?

Vad är då syrade grönsaker?
Vad som händer med exempelvis den rivna vitkålen när man syrar den är att probiotiska mjölksyrebakterier (tillsatta eller naturliga) får växa i grönsakerna. Dessa bakterier, som är samma som gör att mjölk blir yoghurt, omvandlar socker och andra ämnen i kålen till mjölksyror. Grönsakerna blir lättsmälta och de goda bakterierna surar ner våra slemhinnor, sänker pH-värdet. Den sura miljön gör att många utav dom elaka bakterierna, som vi blir sjuka av, får svårare att fästa och föröka sig i vår kropp. Ett hett tips direkt från Korea är Kim Chi, traditionellt syrade grönsaker med en hot touch. Leta efter mjölksyrade produkter i kyldisken, dom innehåller levande kultur (bakterier). I de burkar som förvaras rumstempererat, och som är pastöriserade, har de goda bakterierna dött.


Syrade grönsaker:
- är C-vitaminrika
- innehåller Vitamin B12 då det bildas under syrningen
- innehåller nyttiga bakterier
- är lättsmält
- användes redan av romarna mot dysenteri
Övrig mat med nyttiga bakterier:
- Oliver
- Gravlax
- Fil och Yoghurt
- Salami
- Ost
: : : Matilda tipsar : : :
Kimchi Familjeföretaget Tistelvind i Boxholm satsar på ekologiskt och hälsosamt. Deras Kimchi (hot) innehåller nyttiga mjölksyrade grönsaker, och är lätt beroendeframkallande. Skön hetta som bränner bort förkyldningar innan dom ens fått fäste. -Testa en matsked eller två före lunch och middag!

Källa.ICA-Kuriren. Arla.se. Nyfikenvital.org


ZONTERAPI
Har du ont i rygg och nacke, och är du ofta förkyld? Ger stressen på jobbet dig huvudvärk, gråa hår och kliande hårbotten? Försöker du varva ner med polare och drinkar på krogen, som i sin tur resulterar i baksmälla och huvudvärk dagen därpå... Lugn bara lugn, med zonterapi kan du hjälpa dig själv, eller varför inte låta någon annan göra jobbet åt dig.

 

 

Kort om Zonterapi

Har sitt ursprung i Kina där man redan för 5000 år sedan använda sig utav teknik lik dagens zonterapi. Det går ut på att stimulera zoner, främst på fötterna, och att därmed bli av med krämpor och värk i de organ som dessa zoner motsvarar. Tänk dig att du är en randig polkagris där ränder (zoner) löper från topp till tå. Inom zonerna finns ett energiflöde som löper genom varje del av kroppen som ligger på samma polkagris-rand. Huvudet, tummen och stortån ligger till exempel på samma rand, därför trycker man på stortå eller tumme då man har huvudvärk. Det finns 70 000 nervändar på varje fotsula, genom att bearbeta zonerna hävdar zonterapeuter alltså att man kan balansera deras energiflöde.

Zonterapeuter ger alltid en full behandling av alla reflexpunkter, detta brukar ta ungefär en timma. Reaktioner såsom illamående kan förekomma då kroppen börjar rensa ut gifter, detta är dock ett gott tecken som innebär att behandlingen fungerar. Gravida, diabetiker, epileptiker, människor med hjärtproblem och akut infektion skall inte massera sina fötter själva utan överlåta det åt professionella. 

Källor: Zonterapi, En steg-för-steg Guide, Nicola Hall


HÖGER ELLER VÄNSTERÖGD?
Är du högerhänt och har ett dominant vänsteröga? Då är det inget fel på din uppfattningsförmåga, du läser även fortare än andra. Detta anligt forskare vid Modern University for the Humanities i Moskva.
TEST - Är du höger- eller vänsterögd?
1. Titta på ett föremål långt borta, peka på det.
2. Blunda med höger öga.
3. Om pekfingret fortfarande pekar på föremålet så är vänstra ögat dominant.

Källa: PS Nr 5 2007


AMALGAM är ett gammalt tandlagningsmaterial som består av 50 % kvicksilver och en eller flera andra metaller. Amalgam-fyllningarna befinner sig i en varm miljö i munhålan, därför läcker de ständigt kvicksilver-ånga som är mycket giftig. Läckaget ökar dessutom dramatiskt när du äter sur och varm föda, tuggar tuggummi och borstar tänderna. När du andas in följer kvicksilver-ånga med ner i lungorna och tas upp av blodomloppet, som sprider giftet ut i övriga kroppen.

Vilka symtom kan man få?
Så länge du har amalgam i munnen ”bombarderas” ständigt olika delar av kroppen med giftet. Hjärnan är mycket känslig för kvicksilver, även njurarna och immunsystemet. Amalgamskadade klagar ofta på besvär som har med hjärnan att göra: t.ex. sämre minne, huvudvärk, synstörningar och trötthet. Dom känner även oro, får koncentrationssvårigheter och har svårt att somna. Många är också mer infektionskänsliga, har muskel- och ledvärk, mag- tarmbesvär och kan känna metallsmak i munnen. Läs mer om amalgamsanering här.

Fakta:
Kvicksilveramalgam med mer än 2 % kvicksilver klassas tillsammans med stryknin, uran, blyalkyler som mycket giftigt. Amalgamer i tand- vården innehåller 50 % kvicksilver. En enda plomb innehåller lika mycket kvicksilver som 70 hörapparatbatterier. Kvicksilver är förbjudet att släppa ut i naturen. Termometrar med kvicksilver är sedan 1992 förbjudna att tillverka och sälja. Social-styrelsen anser dock inte att kvicksilver i munnen innebär en hälsorisk. Först i krematorierna anses kvicksilvret i munnen bli farligt - för miljön.

Källa: Amalgamskadefonden.se, wikipedia


ANDNING är något självklart. Hur man gör för att andas är nog inte det först man funderar på när man föds, det bara finns där. Man andas ut och in utan att ha tagit en endaste liten lektion, per dag blir det runt 20 000 andetag. Men HUR andas vi egentligen?

Är du lugn och avslappnad så andas du långsamt och tar djupa andetag. När du är stressad blir andningen snabbbare med kortare andetag. Kontrollera hur du andas genom att lägga en hand på bröstkorgen, och den andra på magen. Andas och känn efter var det rör sig. Buktar magen ut när när du andas in, och plattas till när du andas ut, då är bukandningen i full gång.

Med en medveten andning kan du öka ditt välbefinnande. Det hjälper dig att minska stressen, öka energin och förbättra din koncentrationsförmåga. Genom att fokusera medvetet på andningen kan du få hjälp att komma till NUET, att uppmärksamma ögonblicket. Oroliga tankar och känslor kan hållas på avstånd och du blir lugnare. Andningsövningar stimulerar också våra inre organ, som hjärta, lever, njurar och mjälte. Inom vissa Yogatraditioner tror man att vi föds med ett visst antal andetag, där står andningen i centrum eftersom det gäller att ta tillvara på varje andetag. Att kunna förlänga sina andetag, och fokusera på sin andning är till hjälp i många situationer.
 

ÖVNING:

  • Sitt bekvämt och känn hur kroppen får stöd av stolen.  
  • Uppmärksamma din andning men förändra inget, låt allt vara som det är. 
  • Var känns andningen i kroppen? i magen, bröstkorgen, ryggen eller på andra ställen? 
  • Sitt en stund och fokusera på andningen, på hur magen rör sig för varje in- och utandning.
  • Om tankar tränger sig på så låt dem bara passera och gå tillbaka till andningen igen.
    Genom att fokusera på andningen får du hjälp att återkomma till här och nu. 
  • Avsluta med att vara i stillheten och öppna så småningom ögonen och rör försiktigt på dig.

Källa: Ny kraft med Blosson, Blossom Tainton. ltkronoberg.se


SJUNG DIG FRISK - Körsång har gått från att ha varit något för kyrkogruppen, till att bli friskvård. På senare tid har fler och fler undersökningar visat att de positiva effekterna av sång, framförallt körsång är många. Du får inte bara utlopp för ABBA-Frida eller di Leva i dig, kroppen mår faktiskt bättre av sång.

Avhandlingar har lagts fram där forskare konstaterar att körsångare är mer välmående än andra. De är mer avspända, mer medvetna om sina egna resurser och använder sin kompetens på arbetsplatsen mer effektivt. Och inte nog med det, de har ett bättre immunförsvar, säger sig ha mer ork och en bättre inlärningsförmåga.
Sång kan med fördel kompletteras med nynnande, på detta sätt kan du minska risken att få bihåleinflammation. Två svenska forskare har visat, att när man nynnar eller hummar, fortplantar sig vibrationerna till bihålorna och motverkar därmed att de tillstoppas.

Vad händer när du sjunger?

Balansen i det autonoma nervsystemet förbättras, vilket är positivt för de inre organen.
Lugn-och-Ro hormonet Oxytocin ökar och stresshormonet Kortisol minskar.
Din Mindfulness ökar, du befinner dig i nuet istället för att tänka på imorgon och igår.
Att sjunga i kör ger en social närvaro, gruppdynamiken ger oss positiv energi.
Diafragman övas genom att andningsmuskulaturen används.
Immunsystemet påverkades positivt och du blir piggare.
Du får bättre hållning och självförtroende.

Källa: Landstinget Kronoberg. vitaviva.se,  expressen.se


Den skönaste och absolut naturligaste body-scruben gör du själv, blanda vanligt salt, olivolja och lite pressad citron. Saltet peelar effektivt, olivoljan är rena näringen för huden, och citronen bidrar med fräschhet. För en superlen hud: använd inte för mycket duschcreme när du sköljer av dig, bäst är enbart vatten som lämnar huden otroligt len. En liten varning kan dock vara på sin plats, se till så att du inte har något sår på kroppen innan du börjar massera, kombinationen salt och citron svider annars rätt så bra.